«Utopia»: Produksjonen som aldri blir ferdig

2. desember 2024

Barns lek er den røde tråden i «Utopia – Et drømspel fra barnehagen» av Solvang & Roel, som Kloden teater er co-produsent på. Nå skal forestillingen på turné i Oslo. På samme måte som barns lek, er forestillingen alltid i utvikling.

– Motivasjonen for å skape forestillingen har vært at vi opplever at mange barns hverdag er preget av stress. Vi har derfor ønsket å skape et meditativt og fantasirikt rom der barna både kan hvile og fantasere, sier Maja Roel, koreograf.

Sammen med dramatiker Toril Solvang-Kayiambakis har hun laget «Utopia». «Utopia» er en nomadisk scenekunstprosjekt-serie, der skaperne jobber mot og henvender seg til ulike målgrupper. I denne sammenhengen er målgruppen barnehager.

Et motsvar til det produktive mennesket

Maja og Toril kaller prosjektet sitt et anti-kapitalistisk prosjekt.

– «Utopia – Et drømspel fra barnehagen» er et kollektivt verk, der barna er medskapende på sin måte, uten at det skal være opplærende. Noe av det vi vil få frem er at barna gjør noe viktig bare gjennom å være den de er. Barn er kompetente mennesker og kanskje den viktigste målgruppen, sier Toril.

De ser på forestillingen som et livsbejaende verk. En feiring av lek og fantasi.

– For oss voksne er fantasi spennende, mens for barna er det helt naturlig. De er på et sted i utviklingen der fantasien er veldig viktig. Mange barn lever i en utopi, og dette vil vi at skal være med på å styre hvilken retning forestillingen tar, sier Maja.

De ser sammenhenger mellom barns lek og scenekunst, men med en tydelig forskjell:

Når scenekunstproduksjon er inne i en god prosess, ligner det veldig på barns lek. En forskjell er at barn er inne i det gode lekestedet helt naturlig.

– Toril Solvang-Kayiambakis

Drømmespredning

I forestillingen jobber skaperne tett med en scenograf som endrer omgivelsene og gjør barnehagen til et «magisk» sted før barna ankommer.

– Vi lager en illusjon om at vi er drømmefangere som har kommet til barnehagen for å gå på drømmejakt med barna. Vi gir dem drømmer som vi fanget i forrige barnehage, fanger drømmer med barna og tar drømmene med videre til neste barnehage, sier Maja.

De tror at det å drømme er spesielt viktig i dagens samfunn, og at det er noe både barn og voksne har behov for.

– Samfunnet går jo ikke fremover, det blir ikke lysere og lysere. Det å drømme er noe alle mennesker har i seg som en mulighet, og vi trenger det enda mer nå med alt som skjer i verden, sier Toril.

Not yet

Begrepet «Not yet», eller «alltid på vei», er en sentral del av scenekunstprosjekt-serien «Utopia». Begrepet knytter skaperne opp til det å være i konstant endring, bevegelse og prosess. Den første produksjonen i serien «Utopia» har ungdom som målgruppe. Maja og Toril tenkte tidlig i prosessen at konseptet kunne egne seg for barnehager.

– For barn er leken vesentlig, og leken er et evig «not yet», sier Maja og legger til:

– Det er et livsviktig prosjekt det å leke.

Turneen er støttet av Oslo kommune.